Ligging Neerkant

Neerkant is gelegen aan de oostelijke rand van de Provincie Noord-Brabant tegen de Limburgse grens. Het dorp valt onder de gemeente Deurne. Een deel van het buitengebied dat tot het kerkdorp kan worden gerekend valt onder gemeente Asten.

De ontsluiting via de weg is gunstig. Zowel de snelweg A67 (Eindhoven-Venlo) als de provinciale weg N 279 (Den Bosch-Roermond) zijn binnen enkele minuten bereikbaar. De buurlanden Duitsland en België zijn in resp. in een kwartier en half uur te berijden.

De bereikbaarheid via openbaar vervoer is minder goed; de enige verbinding met de trein met de bus vanaf Neerkant via station Deurne.   Vandaaruit gaan de treinen zeer regelmatig richting Eindhoven en Venlo.

Landschappelijk gezien is Neerkant gelegen op een hoge dekzandrug die vroeger één van de weinige verbindingen dwars door het Peelmoeras vormde. De uitdrukking `Mijl op Zeven’ zou afstammen van de omweg die reizigers moesten nemen `via Meijel naar Sevenum’. Dat de route van Den Bosch naar Keulen vroeger via Neerkant liep vinden we nog terug in de naam `Keulse Baan’.

Ten noorden van Neerkant stroomt de Heitrakse Loop. Dit is een gegraven waterloop die uitkomt op de Astense Aa. Het laatste riviertje stroomt ten westen van de dekzandrug waar Neerkant op ligt. Tussen het riviertje en Neerkant ligt een langgerekt maar smal bosgebied: De Neerkantse Bossen. Ten zuidwesten ligt de Groote Peel en in het noorden ligt de Heitrakse Peel. In het oosten ligt ook het Peelgebied Het Zinkske, dat deel uitmaakt van de beheerseenheidDeurnsche Peel.