Ambitieus plan voor centrum van Neerkant

Op donderdag 13 november is door de werkgroep Wonen en woonomgevring een presentatie verzorgd met hierin het concept voor de herinrichting van de dorpskern. Je kunt hier de presentatie downloaden en nogmaals bekijken. Via de "Lees meer" button kun je het artikel uit het Weekblad van Deurne lezen.

 

In 2013 is in Neerkant de stichting Leefbaar & Vitaal Neerkant opgericht. Binnen de stichting zijn diverse werkgroepen aan de slag gegaan om een plan van aanpak voor een leefbaar en vitaal Neerkant op te zetten voor de periode 2013-2018. De werkgroep Wonen en Woonomgeving presenteerde donderdag 13 november in De Moost een ambitieus conceptplan voor de herinrichting van het centrum van Neerkant. Na afloop van de presentatie bogen de ruim honderd aanwezigen zich in groepen verdeeld over de tekeningen om hun visie op het plan te geven. (uit het Weekblad van Deurne).

Het conceptplan werd gepresenteerd in de vorm van digitale, bewegende beelden. De aanwezigen maakten als het ware een wandeltocht door Neerkant. In het ontwerp heeft het centrum nog één doorgaande weg zonder fietsstroken; de parallelweg bij zaal Internos verdwijnt. De openbare ruimte voor de kerk wordt in zijn geheel verhard en geschikt voor parkeren, met rondom een twee meter brede groene haag met bomen, her en der doorgangen voor voetgangers en een groenstrook aan de kant van de begraafplaats.
Door het verdwijnen van de parallelweg ontstaat aan weerskanten van de Dorpsstraat ruimte voor parkeerplaatsen, terrassen en voetgangersgebied. Alles op nagenoeg gelijke hoogte en geheel beklinkerd in verschillende kleuren. Het plan oogt daardoor wijds en ruimtelijk. Het hele gebied wordt 30 km zone.
Voor een betere toegankelijkheid van de parkeerplaats op de hoek van de Dorpsstraat en de Uitleg zou de nieuwe abri met fietsenstalling verplaatst moeten worden. Als locatie heeft de werkgroep een plek voor de brandweerkazerne op het oog. De afvalcontainers op de parkeerplaats aan de Uitleg ziet de werkgroep het liefst ondergronds geplaatst. Een andere wens van de werkgroep is de aanleg van een reservoir onder het kerkplein voor de opvang van overtollig regenwater. Verder zijn er plannen voor een monument ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog met verspreid in Neerkant luisterplekken die aansluiten op de Liberation Route.

Min- en pluspunten
Na de presentatie bogen de aanwezigen zich in groepen over de ontwerptekeningen. Als punt van aandacht noemden de aanwezigen ondermeer: weinig groen, te weinig hoogteverschil tussen straat en voetgangersgebied, het terugbrengen van de maximale snelheid naar 30 km en de verkeersveiligheid ter hoogte van de Sint Vincentiusstraat met de aansluiting op de Dorpsstraat en bij particuliere opritten. Over het verplaatsen van de bushalte waren de meningen verdeeld. In het algemeen werd het een mooi plan gevonden; ruimtelijk en multifunctioneel.
Alle min- en pluspunten die deze avond aan de orde kwamen, worden door de werkgroep meegenomen in de verdere uitwerking van de plannen tot een definitief schetsontwerp. Zodra de definitieve technische tekening klaar is wordt opnieuw een informatieavond belegd. De ontwerptekeningen zijn binnenkort ook in te zien op de website infoneerkant.nl. Voorzitter Ad Cosijn van de stichting Leefbaar en Vitaal Neerkant: “Alle input is welkom. De bedoeling is het creëren van zoveel mogelijk draagkracht. Van de gemeente Deurne krijgen we de maximaal mogelijke ondersteuning, maar alleen als er voldoende draagvlak is in het dorp. Bovendien willen we niet iets realiseren waarvan later gezegd wordt: dit is niet wat we wilden.”

Glasvezel en woonenquête
Tot besluit maakte Ad Cosijn de aanwezigen er op attent dat een van de werkgroepen van de stichting zich momenteel bezighoudt met de mogelijkheden om in Neerkant –ook in het buitengebied- glasvezel aan te laten leggen. Cosijn: “Het streven is om in 2016-2017 te beginnen met de realisering van het centrumplan. Het zou mooi zijn als we dan de aanleg van glasvezel mee kunnen nemen."
Verder wees hij de aanwezigen op de woonenquête, die momenteel gehouden wordt door de werkgroep Wonen en Woonomgeving om de woonbehoefte in Neerkant in kaart te brengen. "De resultaten vormen voor verschillende werkgroepen een belangrijke basis voor hun planontwikkeling", aldus Cosijn.

Heeft u nog vragen, tips, opmerkingen, etc. dan ontvangen we die graag via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..